Houten vloeren legpatronen

Houten vloer legpatronen

Naast de kleur, sortering en plankbreedte kunt u bij De Eikenkamer ook de manier van leggen van uw houten vloer zelf kiezen. Houten vloeren kunnen op verschillende manieren worden gelegd en deze legpatronen hebben veel impact op de uitstraling van uw houten vloer. In dit blog gaan we in op de diverse mogelijkheden.

Planken vloeren

Het plankenpatroon is waarschijnlijk het meest voor de hand liggend, maar bijzonder strak en tijdloos. Bij het plankenpatroon liggen de planken eenvoudig naast elkaar en vormen zo lange banen. Krachtig door eenvoud en breed toepasbaar. Deze manier van leggen straalt rust uit en laat de aandacht uitgaan naar het hout zelf. Bij deze legwijze kunt u mooi de lengte of breedte van een ruimte benadrukken door middel van de legrichting. Kiest u voor een brede plank of juist een smalle? Het is allemaal mogelijk.

Visgraat vloeren

Sommige dingen raken nooit uit de mode, zo ook een visgraatvloer niet. Deze vloer is een absolute klassieker en sfeermaker in huis. Visgraatvloeren zijn waarschijnlijk het oudste typen parketvloeren. De visgraat ontstond in Europa: de oudst bekende visgraatvloer werd in 1539 door Italianen gelegd.

Een visgraatparket is een parket waarvan de planken in een zigzagpatroon tegen elkaar worden aangelegd in een hoek van 90 graden. Dit herhaalt zich plank voor plank, waardoor het populaire visgraatmotief ontstaat.

Het leggen van een visgraatvloer is een ambachtelijk proces. Alleen professionele parketteurs kunnen dit type vloer leggen. De houten planken worden één voor één verlijmd. Bij de Eikenkamer creëert u uw eigen type visgraatvloer door de kleur, sortering en plankbreedte zelf te bepalen.

Hongaarse punt vloeren

Een Hongaarse punt vloer heeft iets weg van een visgraat vloer, maar is rustiger. De punten van de houten planken worden in verstek gezaagd en vervolgens tegen elkaar aangelegd. Het patroon dat hierdoor ontstaat, kenmerkt zich door de rechte naad in het midden, waar zich bij een visgraatvloer een zigzagpatroon vormt. Hongaarse punt vloeren gaan ook al even mee en kwamen iets na de visgraatvloeren, gedurende de 16e eeuw. 

Versailles vloeren

Het Versaillespatroon is gebaseerd op de Middeleeuwse patroonvloeren in het paleis van Versailles. Het patroon is opgebouwd uit klassieke houten tegels met een diagonaal vlechtwerk met daaromheen een vierkant kader. Dit type vloer heeft een klassieke en chique uitstraling.

Vloerverwarming en planken, visgraat en Hongaarse punt vloeren

Vloerverwarming in combinatie met een houten lamelvloer is geen enkel probleem, welke legwijze u ook kiest. Of het nu gaat om vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming, de houten lamelparket vloer kan hier overheen worden gelegd. De weerstand van het hout dat wij gebruiken is laag, waardoor de opwarmtijd korter is en de ruimte langer warm blijft.

Welke legpatroon is uw favoriet?

Bij De Eikenkamer zijn we gespecialiseerd in visgraat en Hongaarse punt vloeren. U kunt dan ook kiezen uit vele opties. Bezoek onze showroom in het Open Huis Design Center en ontdek uw favoriet.

Maak een afspraak met één van onze specialisten voor een vrijblijvend adviesgesprek