Veelgestelde vragen over houten vloeren

Vloerverwarming en een houten vloer: kan een houten vloer op vloerverwarming worden gelegd?

Zeer regelmatig krijgen we de vraag of houten vloeren en vloerverwarming samengaan.
Bij vloerverwarming denkt u misschien niet direct aan de combinatie met hout. Massief hout is ook niet zo geschikt om over vloerverwarming heen te leggen. (Massief) hout isoleert en gaat door de hoge temperatuur krimpen. Door de isolerende eigenschap van het massieve hout hebt u hoge stookkosten en voelt u (te) weinig van de warmte, deze blijft ‘onder de vloer hangen’.
Nu is het echter zo dat er voor vloerverwarming al jaren lamelparket (gelaagde planken) gebruikt wordt. Deze planken van echt hout zijn zeer geschikt om op vloeren met vloerverwarming te leggen. Bij De Eikenkamer kunt u zowel terecht voor massief houten vloeren als voor lamelparket.

Wanneer u vloerverwarming met een houten vloer gebruikt, is het wel van belang dat u eenmalig ons opstookprotocol uitvoert tijdens de bouw, zodat de vloer stapsgewijs wordt opgewarmd.

Kan ik jullie houten vloeren in het echt zien?

Jazeker, in onze showroom in het Open Huis Design Center kunt u een prachtige visgraat vloer zien en daarnaast hebben wij diverse grote stalen van houten vloeren van maar liefst 1,5 meter lang. In sommige gevallen is het ook mogelijk om referentieprojecten van ons te bekijken.

Welke kleuren houten vloeren kan ik krijgen bij De Eikenkamer?

Iedere houten vloer van De Eikenkamer wordt op maat gemaakt. Bij ons kunt u uw houten vloer zelf samenstellen. U kiest de gewenste kleur, plankbreedte, sortering, behandeloptie en legwijze. Qua kleuren kunt u bij ons kiezen uit 9 kleuren:

  • Olie Naturel
  • Olie wit
  • Gerookt Olie Naturel
  • Gerookt Olie Wit
  • Gerookt Olie zwart
  • Gerookt 50% Nat. 50% Wit
  • Dubbel Gerookt Naturel
  • Dubbel Gerookt Wit, Dubbel Gerookt Zwart

Deze varianten kunt u ook in het echt zien in onze showroom.

Kan een houten vloer in elke gewenste plankbreedte worden gelegd?

Dat onze houten vloeren echt maatwerk zijn betekent ook dat u de plankbreedte kunt kiezen. U kunt kiezen uit planken van 145mm, 185mm, 225mm, 245mm en 285mm breed.

Deze breedtes kunt u kiezen voor elke legwijze, dus ook bij een Hongaarse punt of visgraat vloer.

Hoe werkt houten vloeren leggen, zijn er verschillende methodes?

Een gelaagde vloer (lamelparket) wordt over het algemeen rechtstreeks verlijmd op de voorbehandelde ondervloer. Op deze manier zijn ze direct geschikt voor vloerverwarming. Wij werken met Stauflijm, deze lijm is vrij van oplosmiddelen en is emissiearm.

Gelaagde houten vloeren kunnen indien gewenst ook zwevend worden gelegd op een folie ondervloer om zo een geluidsreducerende ondervloer te creëren.

Welke manier van een houten vloer leggen is beter?

Mits goed gelegd, is zowel zwevend als verlijmd een prima manier om gelaagde houten vloeren te leggen. Een verlijmde vloer geeft een massievere klank wanneer u eroverheen loopt. Een zwevend gelegde vloer wordt meestal in appartementen toegepast.

Hoe lang duurt het leggen van mijn houten vloer?

Dat is per vloer verschillend en afhankelijk van het oppervlak van de vloer, de indeling van uw woning, de legwijze en de extra uit te voeren werkzaamheden. Visgraatvloeren en vloeren in Hongaarse punt zijn bijvoorbeeld arbeidsintensiever om te leggen. Tijdens een voorinspectie van de ruimte en de ondervloer kunnen wij een indicatie geven voor de duur van de werkzaamheden.

Hoe vaak moet ik mijn vloer onderhouden?

Een houten vloer is als een huid. Hoe vaker u deze nat schoonmaakt, des te droger en schraler deze wordt. Daarom is het advies: stofzuig regelmatig en dweil alleen wanneer nodig.
Qua onderhoudsmiddelen adviseren wij de merken Floorservice en Osmo. Naast het dagelijkse onderhoud doet u er verstandig aan om, afhankelijk van het gebruik, de vloer 1 à 2 keer per jaar te onderhouden met de onderhoudsmiddelen van de bovengenoemde merken.
U kunt het onderhoud van uw houten vloer ook uitbesteden. Wij kunnen het onderhoud namelijk ook voor u uitvoeren en bieden zelfs onderhoudscontracten aan, zo kunt u het onderhoud van uw houten vloer niet vergeten. Lees ook ons blog over de ‘Onderhoud van een houten vloer‘.

Kan mijn houten vloer na het leggen nog uitzetten of krimpen?


Houten vloeren kunnen inderdaad wat krimpen of uitzetten, maar zijn in principe goed geschikt voor in huis. Houd wel de luchtvochtigheid in de gaten: als deze boven of gelijk aan 40% blijft, zal de houten vloer zich goed houden en nauwelijks krimpen. U kunt de luchtvochtigheid regelen met behulp van een luchtbevochtiger. Schaft u een luchtbevochtiger aan, let er dan op dat eventuele huisdieren gevoelig kunnen zijn voor ultrasone luchtbevochtigers.

Kan een houten vloer op een plavuizen vloer gelegd worden?

Ja, u kunt zeker een eikenhouten vloer over plavuizen leggen. De plavuizen vloer moet op de juiste manier voorbereid worden. Wat de juiste voorbereiding is, is afhankelijk van het type plavuizen waarover uw houten vloer gelegd wordt. Wij adviseren u hier graag over, neem gerust contact met ons op.

Is het ook mogelijk de houten vloer in de keuken te leggen?

Ja, het is zeker mogelijk om een houten vloer in de keuken te laten leggen. De vloerdelen en de afwerking zijn in principe bestand tegen alle soorten vocht die u op de vloer kunt morsen. Wel is het belangrijk om al het vocht dat u op de vloer morst, direct af te nemen.
We willen u er daarnaast op wijzen dat een houten vloer in de keuken vaak meer en eerder onderhevig is aan slijtage. U zult uw houten vloer in de keuken daarom in veel gevallen vaker moeten onderhouden dan bijvoorbeeld uw houten vloer in de woonkamer.

Houten vloer in de keuken: wat moet ik eerst laten plaatsen, de vloer of de keuken?

De volgorde van plaatsen van de keuken en de vloer is afhankelijk van het type keuken dat u hebt.

  • Hebt u een keuken met een voorzetplint? Plaats dan eerst de keuken en dan de vloer. Let erop dat u de keuken op de juiste hoogte monteert: u staat straks op uw houten vloer, niet op de ondervloer. Plaats dus uw keuken op de gewenste hoogte en tel daar de dikte van uw houten vloer en ondervloer bij op (ga uit van zo’n 18 à 23 mm). Wilt u de precieze dikte van uw specifieke houten vloer weten, vraag dit dan bij ons na. Plaatst u eerst de keuken en dan pas de vloer, dan heeft dit ook het voordeel dat de vloer niet kan beschadigen tijdens het plaatsen van de keuken.
  • Hebt u een keuken op poten of een keuken zonder plint? Laat dan eerst de vloer leggen en pas daarna de keuken monteren. Let erop dat u de olie op de vloer de tijd geeft om uit te harden voordat u de keuken plaatst. Ideaal is om de keuken pas te plaatsen 14 dagen nadat de vloer is gelegd, zodat de olie ruim de tijd heeft om uit te harden. In de eerste twee weken na het leggen van uw vloer mag u deze sowieso niet afdekken: de vloer moet kunnen ademen om te acclimatiseren.

Wat is de levertijd van een houten vloer van De Eikenkamer?

Afhankelijk van welke vloer u samenstelt, is de levertijd 6 tot 10 weken. Voor de actuele levertijd kunt u het best even contact met ons opnemen via 0183 – 66 55 32 of [email].

Maak een afspraak met één van onze specialisten voor een vrijblijvend adviesgesprek