Waarom een houten vloer roken?

eikenhouten vloer

Gerookt eiken: wat is het?

Eiken gerookt of dubbel gerookt: misschien bent u het al tegengekomen op onze website. Houten vloeren van gerookt eiken worden bij de Eikenkamer op verschillende manieren gerookt. In dit blog leggen we uit wat het effect is van houten vloeren roken.

Eiken roken: zo krijg je gerookt eiken

Eikenhout bevat looizuur. Wanneer een eikenhouten vloer in een gesloten ruimte wordt blootgesteld aan ammoniadampen, ontstaat er verkleuring. Deze verkleuring vindt plaats dankzij de reactie die ontstaat tussen het looizuur en de ammoniadampen. De hoeveelheid ammonia en de tijdsduur zijn bepalend voor het eindresultaat. Eiken is een natuurproduct, niet iedere boom bevat dezelfde hoeveelheid looizuur. Dit beïnvloedt de uitkomst van het rookproces ook.

Uitstraling van een gerookt eiken vloer

Door een eikenhouten vloer te roken, wordt de tint dieper en de kleur bruin-grijzer. Kleurnuances die de vloer een warme, natuurlijke uitstraling geven, worden ook duidelijker zichtbaar. Des te langer en intenser het eiken wordt gerookt, des te dieper de tint. Houd er wel rekening mee dat iedere plank er na het rookproces net even anders uit komt te zien. In zijn totaliteit is dit vaak juist erg mooi.

Gerookt eiken enkel gerookt

Of een gerookt eiken vloer enkel of dubbel gerookt is, zegt iets over hoe lang de vloer is blootgesteld aan ammoniadampen. Een enkel gerookte vloer is eenmalig gerookt. De verkleuring is afhankelijk van de duur van het roken. Door het roken verkleurt en veroudert het hout.

Eiken vloer enkel gerookt

Gerookt eikel dubbel gerookt

Bij een dubbel gerookte vloer is de kleur donkerder en intenser. Dubbel gerookt eiken wordt daardoor ook wel donker gerookt eiken genoemd. Dubbel gerookt eiken lijkt veel ouder. Een dubbel gerookte eiken vloer is prachtig in bijvoorbeeld oude panden. Uw nieuwe houten vloer lijkt dan oud en soms zelfs origineel bij het pand te horen. Door dubbel gerookt eiken te borstelen, veroudert u de vloer nog eens extra.

Eiken vloer dubbel gerookt

Een houten vloer roken is een tussenafwerking

Wanneer het eiken gerookt is, kunnen wij de vloer naar wens afwerken met een lak of olie. Zo kunt u bijvoorbeeld voor een eiken vloer kiezen die gerookt en daarna wit geolied is. Het roken van het hout is een tussenafwerking, geen eindafwerking.

Verkleuring door UV van een gerookt eiken vloer

Elke houten vloer zal onder invloed van daglicht op den duur gaan verkleuren. Meestal krijgen houten vloeren door verkleuring een iets warmere uitstraling. Bij donkere afwerkingen zal het kleurverschil minder opvallen dan bij natuurlijke afwerkingen of onbehandelde afwerkingen. Door de vloer te roken blijft de kleur van de vloer beter behouden.

Gerookt eiken vloer in het echt zien

Wilt u gerookte eiken vloer in het echt ervaren? Kom naar onze showroom en vergelijk de verschillende mogelijkheden. Onze showroom is door Covid-19 tijdelijk is gesloten. Wij zijn er nog wel om u te helpen, belt u ons gerust! Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem gerust contact met ons op.

Maak een afspraak met één van onze specialisten voor een vrijblijvend adviesgesprek